Opleidingen rond asbest

A.A.B.Consultancy streeft ernaar om zoveel mogelijk werknemers, vooral uit de bouwsector, bewust te maken van het risico bij werken met asbest. Vaak worden, al dan niet bewust, enorme gezondheidsrisico’s genomen of worden mensen of het milieu in gevaar gebracht.

In onze diverse opleidingen trachten we zoveel mogelijk praktische cases aan te halen en samen met de cursisten te zoeken naar de meest geschikte oplossingen voor elk van de mogelijke situaties waarin ze terecht kunnen komen bij de uitoefening van hun dagdagelijkse opdrachten.

Voor wie zijn onze opleidingen interessant?

 • Leidinggevenden, onderhoudspersoneel en klusjesdiensten (overheidsinstellingen, zorginstellingen, scholen, sportclubs,…) :
  • vervangen oude vloerbekleding : mogelijks asbesthoudende vinylvloer of lijm
  • renovatie van appartementen : mogelijke aanwezigheid van diverse asbesthoudende toepassingen zoals afvalschachten in asbestcement, menuiserite platen, afvoeren, leidingisolatie, vlakke platen,….
  • vernieuwen van daken op garages, carports, tuinhuisje, kantines,… : opgelet met oudere golfplaten (verweerdheid, schade, breuk,…!)
 • sanitair installateurs, elektriciens, dakwerkers, chauffagisten, onderhoudstechnici, …. :
  • de sanitair installateur die een badkamer vernieuwd en de asbesthoudende panelen achter de lavabo of onder de badkuip breekt om ze te kunnen verwijderen
  • de elektricien die mogelijks asbesthoudende valse wanden of plafonds doorboort om er nieuwe bekabeling aan te brengen
  • dakwerkers die stormschade herstellen of een nieuw dak installeren en de oude asbesthoudende leien verwijderen ; of een nieuw dakraam installeren en hiervoor leien moeten kappen ….
  • de chauffagisten die een defecte cv ketel vervangen en de leidingen moeten aanpassen, zullen ook de mogelijks asbesthoudende leidingisolatie moeten aanpakken (uitvoering enkel mogelijk door erkende saneringsbedrijven)

Al deze mensen werken reeds decennia lang aan diverse asbesthoudende toepassingen, vaak ook onwetend omtrent de schadelijke gevolgen van blootstelling aan asbest. Ook niet verwonderlijk want van asbest wordt je niet onmiddellijk ziek, dit proces duurt soms tientallen jaren, maar slaat dan plots ongemeen hard toe en is onomkeerbaar.

Maar de attitude van “wij zullen dat wel snel even voor u oplossen, want anders kost het u een fortuin om dat door specialisten te laten uitvoeren” of “ach, dat is allemaal wat overroepen, wij doen dat al onze ganse carriere en we lopen hier toch ook nog?”, die willen we graag uit de wereld helpen en de mensen (zowel klanten als uitvoerders) twee keer doen nadenken alvorens te kiezen voor de gemakkelijkste (en op korte termijn goedkoopste) oplossing.

contacteer ons vandaag nog.